Elestor haalt €30 miljoen op voor opschaling waterstofbromide flowbatterij

© Elestor: van links naar rechts Guido Dalessi (CEO), Wiebrand Kout (Founder & CTO), Hylke van Bennekom (COO)
06-09-2022

Het Arnhemse bedrijf Elestor heeft €30 miljoen Euro opgehaald om de zelf ontwikkelde waterstofbromide flowbatterij versneld naar de markt te brengen. De investeerders zijn onder meer het Noorse Equinor Ventures, tankopslagbedrijf Vopak, en Invest-NL.

Volgens CEO Guido Dalessi van Elestor, is een ultrasnelle groeistrategie nu mogelijk. Er kan gestart worden met de commercialisering en de opbouw van grootschalige productiecapaciteit. Het bedrijf is klaar om de eerste grote waterstofbromide flowbatterij te maken met een capaciteit van 500 kW. Over enkele jaren wil Elestor een fabriek op gigawattschaal bouwen, om over circa vijf jaar de batterij grootschalig internationaal te kunnen leveren.

Hoe werkt een waterstofbromide flowbatterij?

De technologie maakt het mogelijk om hernieuwbare energie, die geproduceerd wordt door bijvoorbeeld wind- of zonneparken, op te slaan. De waterstofbromide flowbatterij werkt eigenlijk als elektrolyser en brandstofcel ineen. De batterij werkt op basis van H₂ en Br₂ en niet zoals gebruikelijk door water te splitsen in H₂ en O₂. De kern van de batterij wordt gevormd door een membraan. Aan een kant van het membraan staat een tank voor een mengsel van waterstofbromide en broom (Br₂) en aan de andere kant een tank voor waterstof.

Bij het laden is de tank eerst alleen met waterstofbromide gevuld. Door elektriciteit in te voeren, stromen de waterstofionen door het selectieve membraan naar de waterstoftank. Net zoals bij een elektrolyser voor de productie van waterstof. Bij het ontladen stromen de waterstofionen terug naar de tank met het achtergebleven broom en verbinden zich weer tot waterstofbromide. Eigenlijk net zoals met de werking van een brandstofcel voor het opwekken van elektriciteit door middel van waterstof en zuurstof.

Wat zijn de voordelen van de waterstofbromide flowbatterij?

Het voordeel is dat de verbinding van waterstof en broom (HBr) veel zwakker is dan die van waterstof en zuurstof. Hierdoor gaat maar 10% van de energie verloren, terwijl dat bij elektrolyse ongeveer 30% is. Daarnaast zijn de grondstoffen in grote hoeveelheden beschikbaar en niet duur.

Een ander groot voordeel is dat je de opslagcapaciteit van de batterij (het aantal megawatturen) kunt vergroten door grotere tanks te installeren. Je kunt eenvoudig en tegen lage kosten grotere tanks aansluiten. Elestor werkt nauw samen met tankopslagbedrijf Vopak om de opslagcapaciteit van flowbatterijen te vergroten en tot industriële schaal te brengen.

Meer weten?

Ga naar de website van Elestor

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen