Medewerkers van Gasunie en de aannemer gaven de koning na de officiële start een rondleiding over de bouwplaats. Verder sprak hij met verschillende betrokken organisaties uit het binnen- en buitenland. De gesprekken gingen over het bedrijfsleven verduurzamen, de rol van waterstof binnen een duurzaam energiesysteem en waterstof transporteren en importeren.
Belangrijke mijlpaal
Naast koning Willem-Alexander waren ook Han Fennema (CEO van Gasunie) en minister Rob Jetten aanwezig bij de starthandeling. Fennema in een persbericht van Gasunie: “Het markeert een nieuwe mijlpaal in de transitie naar een duurzamere energievoorziening in Nederland en Noordwest-Europa.”
Minister Rob Jetten spreekt ook zijn waardering voor het project uit: “Ik ben trots dat wij als eerste land starten met de bouw van een nationaal netwerk”, zegt Jetten. Nederland heeft namelijk grote waterstofambities: “Waterstof is bij uitstek geschikt om onze industrie te verduurzamen en biedt economische kansen voor Nederland als belangrijke schakel in Noordwest-Europa. Dit landelijke netwerk is daarvoor onmisbaar.”
Landelijk waterstofnetwerk
Hynetwork Services legt het landelijke waterstofnetwerk aan. Het netwerk bestaat uit ongeveer 1.200 kilometer leidingen. Ongeveer 85% hiervan bestaat uit aardgasleidingen die worden hergebruikt voor waterstof. Het overige deel gaat om nieuwe aanleg.
In 2030 verbindt dit netwerk de 5 grote Nederlandse industrieclusters (Rotterdam, Zeeland, Noordzeekanaalgebied, Noord-Nederland en Zuid-Limburg) met elkaar. Verder heeft het verbindingen met opslag- en importfaciliteiten voor waterstof en met grote industrieën in België en Duitsland.
De overheid gaf Hynetwork Services in 2022 de opdracht om het netwerk aan te leggen. Er is € 1,5 miljard euro begroot voor het project. De overheid stelt maximaal € 750 miljoen euro beschikbaar in de vorm van een subsidie om de ontwikkeling van waterstof te stimuleren.
Meer informatie