Over de Human Capital Agenda
Voor de versnelling van de groene waterstoftransitie is het belangrijk om investeringen, innovatie en opschaling te stimuleren. Hiervoor zijn bijna 38.000 goed opgeleide professionals nodig. Door de langdurige krapte op de arbeidsmarkt en een tekort aan nodige vaardigheden is de groei in banen onzeker.
GroenvermogenNL stelde in 2021 (samen met een groot aantal stakeholders) een Human Capital Agenda (HCA) op om deze uitdagingen aan te pakken.
Binnen GroenvermogenNL ondersteunt de HCA de activiteiten voor productie, transport, op- en overslag en het (grootschalige) gebruik van waterstof in verschillende toepassingsgebieden. Denk aan de industrie, mobiliteit, transport en de gebouwde omgeving. Voor de waterstoftransitie is het belangrijk dat werkende professionals op tijd de nodige kennis en vaardigheden krijgen. Ook moet er genoeg personeel beschikbaar blijven zonder andere noodzakelijke sectoren te benadelen.
Doel van de call
Het doel van deze call is om praktijkgericht onderzoek te stimuleren naar regionale interactieve ecosystemen (netwerken) die zich richten op werken, leren en innoveren. Deze regionale ecosystemen vormen samen een landelijk ecosysteem om de waterstoftransitie te versnellen. Deze call is bedoeld om bij te dragen aan kennisontwikkeling voor het hele ecosysteem.
Voor een succesvolle waterstoftransitie is veel nieuwe kennis nodig. Om deze nieuwe kennis goed in te zetten op de arbeidsmarkt, is het belangrijk om deze kennisontwikkeling te verbinden met regionale learning communities. Dit zijn samenwerkingsverbanden waarin bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen nieuwe kennis ontwikkelen en toepassen. In deze communities worden onderzoeksresultaten gebruikt en verder ontwikkeld. Dit verbetert de vaardigheden van professionals en studenten. Deze learning communities spelen een grote rol in het opzetten van een interactief ecosysteem dat de waterstoftransitie ondersteunt.
Lees meer over de call via de website van NWO:
Call: 'Op weg naar de toekomst: Learning communities als aanjagers voor de groene waterstofeconomie'
Budget en aanvragen
Voor deze call is vanuit GroenvermogenNL € 26.800.000 euro beschikbaar. Binnen deze call kunnen 7 aanvragen subsidie krijgen, elk uit één regio in Nederland.
Het indienen van aanvragen kan tot en met 11 maart 2025 om 14:00 uur via de website van NWO.
Informatiesessie
Op dinsdag 17 september van 13.00 uur tot 15.00 uur organiseert GroenvermogenNL een online informatiesessie over deze call. In de informatiesessie vertellen GroenvermogenNL en NWO meer over het doel van deze regeling, de procedure en hoe je kunt meedoen.
Meld je aan via de website van GroenvermogenNL:
Informatiesessie: ‘Op weg naar de toekomst: Learning communities als aanjagers voor de groenewaterstofeconomie’
Workshops
Voor deze call vinden per regio 2 voorbereidende workshops plaats:
- De eerste workshop is gepland tussen 4 november 2024 en 15 november 2024. Deze workshop wordt regionaal georganiseerd.
- De tweede workshop is gepland in week 3 van 2025. Deze workshop wordt op een centrale locatie georganiseerd.
De hoofdaanvrager moet meedoen aan beide workshops. Tijdens deze workshops werken de deelnemende partijen per regio toe naar één regionaal consortium en één aanvraag per regio.
Inschrijven voor deze workshops kan tot en met 15 oktober 2024 om 14:00 uur. Meld je aan via de website van NWO.
Over GroenvermogenNL
Het programma GroenvermogenNL krijgt financiering van het
Nationaal Groeifonds. Het wil het gebruik van groene waterstof in de Nederlandse industrie stimuleren en versnellen door in te zetten op R&D, pilotprojecten, demonstraties en HCA. Hiervoor is tot en met 2030 een budget gereserveerd van in totaal € 838 miljoen.
Bron
Meer informatie