Wat is Missie H2?
Missie H2 is een idee van 8 bedrijven in de waterstofsector. Het doel is om de waterstoftransitie te versnellen en verbreden. Dit doet Missie H2 door successen te vieren, partijen te inspireren en verbinden, en groei van de sector te laten zien. Hiervoor werkt Missie H2 onder andere samen met NOC*NSF en olympische sporters van TeamNL. Met hun positieve energie en duidelijke visie hebben zij een goede positie om de waterstofbeweging te versnellen. Olympisch kampioenen zoals zeilster Marit Bouwmeester en zwemster Ranomi Kromowidjojo zijn betrokken als ambassadeurs.
Wat deed Missie H2 de afgelopen jaren?
We deden de afgelopen jaren verschillende dingen om de waterstoftransitie te versnellen. Enkele hoogtepunten zijn:
- Nationale interactieve waterstofkaart. Samen met TKI Nieuw Gas maakten we een kaart die alle waterstofprojecten in Nederland toont. Met bijna 350 waterstofprojecten is het op dit moment de meest actuele kaart van het land. Vul het formulier op de website in om jouw project ook op de kaart te zetten.
- Waterstofmedailles. We belonen Nederlandse koplopers in de waterstofbeweging met waterstofmedailles. Dit zijn personen die vooroplopen in de sector en met hun inspanningen de waterstoftransitie versnellen. Het afgelopen jaar reikten we 18 medailles uit aan onder andere Ad van Wijk (Professor Future Energy Systems aan TU Delft) en Diederik Samsom (kabinetschef van Frans Timmermans). Ook kregen 2 deelnemers van het Nationaal Waterstof Programma (NWP) er een: Jörg Gigler (CSSW-lid en innovatie-thematrekker) en Han Feenstra (import-thematrekker).
- Videoserie: Die andere reis naar Parijs. In aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs brachten wij een videoserie uit. Hierin laten Ranomi Kromowidjojo en Jörg Gigler zien hoe de waterstofbeweging in Nederland zich ontwikkelt tot een goed werkende waterstofmarkt. De laatste aflevering over verduurzaming vond plaats in Parijs.
Jullie organiseerden een koplopersevent op de Olympische Spelen. Wat gebeurde hier?
We nodigden 120 koplopers uit de waterstofbeweging uit voor dit evenement. Zij waren hier namens overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen. Deze samenstelling was voor een deel te danken aan de unieke sportomgeving in Parijs, die iedereen samenbracht. Ook de olympische topprestaties van bijvoorbeeld onze waterstofambassadeurs zorgden voor verbinding: denk aan de zilveren medailles van roeiers Melvin Twellaar en Stef Broenink, en de gouden medaille van zeilster Marit Bouwmeester. Deze prestaties maakten de gasten heel trots.
Op dit evenement praatten de koplopers inhoudelijk met elkaar, wisselden ze kennis uit en deelden onze olympische ambassadeurs inspirerende sportverhalen. Deze gingen bijvoorbeeld over het naleven van gezamenlijke doelen, zoals TeamNL dat deed.
Het doel van het evenement was om samen te werken aan het omzetten van mooie waterstofbeloften naar duidelijke versnellingsacties. De inspiratie hiervoor was de manier waarop TeamNL het sportieve succes en de verbinding met elkaar succesvol liet samenkomen tijdens de Olympische Spelen. Het was mooi om te zien dat losse partijen in Parijs een groep vormden met dezelfde wens en mogelijkheid om succesvol te zijn.
Jullie stonden ook op de Olympische Spelen met de Waterstof Inspirience. Kan je hier meer over vertellen?
De Waterstof Inspirience is een interactieve ervaring. Op de Olympische Spelen vond deze plaats in het zakelijke deel van het TeamNL-huis. Hier namen we zakelijke relaties mee in de Nederlandse waterstofbeweging. Dit trok veel aandacht: onder anderen de koning, minister-president en verschillende politici kwamen langs.
Stel je voor: je komt binnen in een kamer met een enorm scherm. Hier zie je wat we een ‘mindsetshow’ noemen. Beelden van sport en waterstof wisselen elkaar razendsnel af. Deze ervaring heeft indrukwekkend geluid, zodat je er helemaal in opgaat. Binnen een paar minuten krijg je een positief gevoel van Nederland als waterstofland. Ook begrijp je meteen onze kansen om voor goud te gaan op het gebied van waterstof.
Vervolgens loop je langs verschillende activiteiten die ‘interactives’ heten. Zo heb je de ‘wall of fame’ en een watertappunt met uitleg over de relatie tussen water en waterstof. Daarnaast zijn er 2 roeiapparaten die energie opwekken en spellen die jouw waterstofkennis testen of waarmee je een medaille kan verdienen. Natuurlijk was het ook mogelijk om de waterstofkaart te bekijken.
Deze activiteiten gaven de bezoekers een positief gevoel. Hierdoor bleven ze hangen en raakten ze met elkaar in gesprek over de waterstoftransitie. Dat is precies wat we nodig hebben.
Welk doel hadden jullie voor jullie activiteiten in Parijs, en zijn die gehaald?
Ons doel was om Parijs de snelheid te laten verhogen waarmee Nederland hét waterstofland wordt in 2030. Dat is gelukt. We kwamen op de Olympische Spelen aan als losse partijen, maar vertrokken als waterstofteam met dezelfde ambitie. Dat is belangrijk om de waterstoftransitie te versnellen. Samen overwinnen we namelijk sneller uitdagingen en grijpen we makkelijker kansen aan.
Ik vond het mooi om te zien dat verschillende partijen in Parijs afspraken om beloften en plannen om te zetten in acties. De eerste stappen hiervoor zijn al gezet, zoals een versnellingsagenda. Deze is gemaakt tijdens het koplopersevenement, met inbreng van de deelnemers. Het document brengt specifieke acties in beeld die we met elkaar moeten uitvoeren om de overgang naar waterstof nóg meer te versnellen, zodat we ons doel van Nederland als waterstofland in 2030 halen. De agenda wordt nu verder uitgewerkt en in het najaar aangeboden aan de betrokken besluitvormers. Een stap zoals deze is precies wat we wilden bereiken!
Onze activiteiten op de spelen waren een stap in de goede richting voor het versnellen van de waterstoftransitie. We kijken tevreden terug op de samenwerking met TeamNL en NOC*NSF en de behaalde resultaten, die van onze olympische ambassadeurs meegeteld.
Jullie zijn ook aanwezig op de Paralympische Spelen. Wat doen jullie daar?
Onze rol is hier anders dan op de Olympische Spelen. Samen met NOC*NSF, VNO-NCW en MKB Nederland vragen wij aandacht voor mensen met een beperking op de arbeidsmarkt. Het programma laat zien dat we tijdens de Paralympische Spelen 2 weken lang kijken hoe goed mensen met een beperking presteren, terwijl er ook personen zijn die de rest van het jaar vooral zien wat ze minder goed kunnen. We dragen graag bij aan dit programma.
Daarnaast tekenden Missie H2, VNO-NCW, MKB Nederland, NOC*NSF en de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de Actieverklaring Inclusief Werkgeven. In de verklaring staan actiepunten om te zorgen voor een inclusieve arbeidsmarkt en meer banen in te laten vullen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De betrokken partijen overhandigden deze aan Jurgen Nobel (Staatssecretaris Participatie en Integratie) tijdens een bijeenkomst in Parijs.
Tot slot zien we tijdens de Paralympische Spelen roeier Corné de Koning in actie. Hij was 7 keer wereldkampioen en won in Tokio in 2021 een zilveren medaille. Hij is ook een van onze waterstofambassadeurs. We hopen hem natuurlijk weer naar een medaille toe te schreeuwen!
Wat staat er de komende tijd verder op de planning voor Missie H2?
De samenwerking met NOC*NSF en TeamNL loopt tot het einde van dit jaar. De komende maanden bekijken we op welke manier we dit succes willen voortzetten. In de tussentijd houden we het gevoel van Parijs vast. Dit doen we de komende maanden op verschillende evenementen, bijvoorbeeld Wind meets Gas op 3 en 4 oktober 2024. We presenteren op deze momenten weer de Waterstof Inspirience. Verder breiden we de interactieve waterstofkaart uit, zodat deze een nog duidelijkere plek krijgt in de Nederlandse waterstofsector. Tot slot maakten we in Parijs veel (beeld)materiaal, zoals teksten, video’s en foto’s. Die gebruiken we om onze boodschap verder te verspreiden.
Welke veranderingen hoop je in de toekomst te zien door het werk van Missie H2?
Wij willen de waterstofbeweging blijven versnellen en vergroten. Ook is het doel om de samenwerking verder te verbeteren. We zagen dit gebeuren in Parijs en willen dit voortzetten. Er zijn al veel ontwikkelingen, maar de waterstofsector moet deze plannen nog wel omzetten in acties. Wij geloven dat Missie H2 hieraan bijdraagt via de kracht van sport.
Meer informatie