Landelijk waterstofnetwerk
Om te zorgen dat de industrie duurzame waterstof kan gebruiken, legt Hynetwork (een dochteronderneming van Gasunie) een landelijk netwerk van waterstofleidingen aan. Dit netwerk verbindt de grote industriële regio’s met elkaar, maar ook met waterstofopslag en -importlocaties en het buitenland. In totaal komt er 1.200 kilometer aan leidingen.
Veel onzekerheden over kosten
Gasunie informeerde het kabinet op 6 februari 2025 over de nieuwe inschatting van de kosten. Het bedrijf geeft aan dat er hierbij nog veel onzekerheden zijn. Bijvoorbeeld omdat de ruimtelijke procedures van het waterstofnetwerk nog lopen, en Gasunie een groot deel van de kosten nog moet maken.
Waarom wordt het waterstofnetwerk duurder?
Gasunie geeft 3 redenen voor de hogere kosten:
- Hergebruik van bestaande gasleidingen kan minder vaak dan verwacht. Hierdoor zijn meer nieuwe leidingen nodig.
- Bedrijven die diensten, onderdelen en materialen leveren voor het waterstofnetwerk vragen hogere prijzen.
- Materialen zijn duurder dan een aantal jaar geleden.
Volgende stappen voor het waterstofnetwerk
Het kabinet vraagt Gasunie om een nieuwe begroting aan te leveren. Het bedrijf moet duidelijk maken waar de onverwachte hogere kosten vandaan komen. En hoe het omgaat met onzekerheden in het project. Op basis hiervan gaat het kabinet in gesprek met Gasunie.
Daarna deelt het kabinet haar analyse hiervan met de Tweede Kamer. Ook geeft het kabinet dan uitleg over de mogelijke gevolgen van de hogere kosten voor het landelijke waterstofnetwerk.
De Kamerbrief benadrukt dat het netwerk onmisbaar is voor de ontwikkeling van een duurzame waterstofketen. Gasunie blijft werken aan de aanleg hiervan. Het kabinet wil dat het bedrijf probeert om de tegenvaller zo klein mogelijk te houden.
Meer informatie