Eneco vraagt vergunning aan voor groene waterstoffabriek

24-11-2023
589 keer bekeken

Eneco heeft een vergunning aangevraagd om een groene waterstoffabriek te bouwen. De fabriek met de naam Eneco Electrolyzer komt in de Europoort in Rotterdam. Hiermee wil het energiebedrijf industriële klanten helpen hun processen en producten te verduurzamen.

De Eneco Electrolyzer gebruikt groene stroom uit zonne- en windparken om waterstof te produceren. De fabriek krijgt een vermogen van 800 megawatt. Hiermee kan Eneco jaarlijks tot 80 kiloton aan waterstof maken. De precieze hoeveelheid hangt af van de beschikbare groene stroom en de vraag naar groene waterstof vanuit de industrie.

Eneco ontwikkelt de waterstoffabriek naast de Enecogen-elektriciteitscentrale. Hierdoor is het mogelijk bepaalde infrastructuur te delen. Eneco hoopt in 2026 te beginnen met de bouw. Dit gebeurt in samenwerking met moederbedrijf Mitsubishi. Naar verwachting is de fabriek in 2029 klaar voor gebruik.

Gebruik waterstof

In eerste instantie gaat de waterstof van de Eneco Electrolyzer naar de industrie. Op dit moment gebruiken zij nog aardgas om waterstof te maken.

In een nieuwsbericht van Eneco staat dat waterstof uiteindelijk aardgas kan vervangen als brandstof. Dit is van toepassing voor de industrie en de elektriciteitssector. Volgens het energiebedrijf kan waterstof ook een rol spelen in flexibele elektriciteitsproductie.

Essentieel voor energietransitie

De bouw van deze waterstoffabriek past binnen het One Planet Plan van Eneco. Het bedrijf wil namelijk in 2035 klimaatneutraal zijn. Deze doelstelling gaat niet alleen om de eigen activiteiten, maar ook om de energie die Eneco levert aan klanten.

“De productie van groene waterstof is essentieel voor een succesvolle energietransitie”, zegt As Tempelman, CEO van Eneco. “Als directe elektrificatie niet mogelijk blijkt, is groene waterstof als grondstof of brandstof een goed duurzaam alternatief. Investeren in groene waterstof is een belangrijk onderdeel van onze strategie en het verheugt me dat we nu concrete stappen kunnen zetten.”

Meer informatie

Afbeeldingen

Cookie-instellingen