Waterstofbussen in de Achterhoek

02-05-2023
941 keer bekeken

Sinds april rijdt Arriva met 10 waterstofbussen in de Achterhoek. Samen met de provincie Gelderland zet Arriva hiermee een nieuwe stap naar duurzaam personenvervoer in de regio.

Dit is voor het eerst dat Arriva met waterstofbussen rijdt. De bussen tanken bij een speciaal hiervoor gebouwd tankstation van Kuster Energy in Doetinchem. Andere waterstof voertuigen kunnen ook gebruik maken van het waterstoftankstation, want het is een openbare voorziening.

Arriva rijdt tot aan het einde concessie (december 2025) door met de bussen en wil per bus minimaal 50.000 kilometer per jaar rijden. De bussen zijn geproduceerd door Solaris Bus en Coach. De Urbino 12 bus is voorzien van een 70 kW brandstofcel. De waterstoftanks zijn op het dak van de bus gemonteerd en kunnen volgetankt worden met maximaal 35 kg waterstof. De bus is daarnaast ook voorzien van een accupakket. De batterij wordt met name gebruikt om piekvermogen aan de motoren te kunnen leveren en om teruggewonnen remenergie op te slaan.

Europese subsidie waterstofbussen

Deelname van de provincie Gelderland aan het Europese programma JIVE (Joint Initiative for Hydrogen Vehicles Across Europe) heeft ertoe geleid dat er nu 10 waterstofbussen in de Achterhoek rijden. De Europese subsidie stimuleert emissieloos openbaar vervoer en daarmee dus ook rijden op waterstof. Al eerder hebben de provincies Zuid-Holland en OV-Bureau Groningen-Drenthe besloten deel te nemen aan het project JIVE.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen