Nederlands project van Air Products geselecteerd voor IPCEI Hy2Move-subsidie

31-05-2024
426 keer bekeken

De Europese Commissie (EC) heeft het IPCEI Hy2Move-project goedgekeurd. Hiermee komen de projecten binnen deze IPCEI in aanmerking voor extra staatssteun. In totaal stellen 7 lidstaten van de Europese Unie (EU) € 1,4 miljard beschikbaar voor het ondersteunen van waterstofprojecten.

Pink Camel van het bedrijf Air Products is het Nederlandse project dat meedoet.

Hy2Move

Hy2Move is de 4e golf van de IPCEI Waterstof. Dit project richt zich op de uitdagingen en doelen rondom waterstoftechnologie in de mobiliteits- en vervoerssector. Deze IPCEI is een initiatief van Nederland, Estland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Slowakije en Spanje.

In totaal zijn er 13 projecten gekozen voor deze golf, komend uit 11 bedrijven die actief zijn in één of meer EU-landen.

IPCEI staat voor ‘Important Project of Common European Interest’. In het Nederlands betekent dit een ‘belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang’. Het is een Europees traject dat bestaat uit meerdere nationale projecten van bedrijven en/of onderzoeksinstellingen uit verschillende EU-lidstaten. Deze vullen elkaar aan, hebben samenwerkingsvoordelen en dragen bij aan Europese doelen.

Thema’s

Hy2Move focust zich onder andere op:

  • ontwikkelingen binnen mobiliteit en vervoer om waterstoftechnologieën te gebruiken in vervoermiddelen (over de weg, op zee en in de lucht);
  • ver ontwikkelde brandstofceltechnologieën voor schepen en locomotieven;
  • ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor waterstofopslag aan boord (van luchtvoertuigen), en;
  • technologieën op het gebied van waterstofproductie voor mobiliteits- en vervoersdoeleinden.

Steun voor Air Products

Het bedrijf Air Products komt via deze IPCEI in aanmerking voor steun voor het Nederlandse project Pink Camel. Dit project richt zich op de bouw van een importterminal voor groene waterstof in de haven van Rotterdam. Of en hoeveel steun Air Products krijgt, hangt af van de nationale beoordeling. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert deze uit.

De verschillende bedrijven die zijn geselecteerd voor Hy2Move.

Doelen

Hy2Move draagt bij aan het doel van de EU om de CO2-uitstoot van de mobiliteits- en vervoersector met 90% te verminderen. Dit helpt de EU om in 2050 klimaatneutraal te worden Ook past het project binnen de doelen van de Europese Green Deal, EU-waterstofstrategie en strategie voor duurzame en slimme mobiliteit.

Meer informatie

Afbeeldingen

Cookie-instellingen