Iedere maand verschijnt een interview met een van de leden van het Nationaal Waterstof Programma. In deze editie vertelt programmasecretaris Monique Dahm over zichzelf, haar werk en het NWP.
Kan je wat over jezelf vertellen?
Ik heb Sociale Geografie en Milieukunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Na mijn studie heb ik eerst bij een adviesbureau gewerkt en daarna kon ik op detacheringsbasis bij SenterNovem in Utrecht aan de slag als tendercoördinator. Ik werkte mee aan EOS (Energie Onderzoek Subsidie) een voorloper van de SDE). Vervolgens heb ik als vergunningcoördinator gewerkt bij Bureau Energieprojecten. De vergunningen voor de kavels en de kabels voor offshore windparken vielen in mijn takenpakket.
De afgelopen drie jaar heb ik voor de Circulaire Keten Projecten subsidie (CKP) gewerkt. Een subsidieregeling voor mkb’ers die in een mini-consortium hun product of bedrijfsvoering circulair willen maken. Vanaf 1 januari 2022 werk ik als programmasecretaris NWP. Ik heb dus altijd op het gebied van duurzaamheid gewerkt en werk al 17 jaar bij RVO. Ik woon al ruim 25 jaar met veel plezier in Utrecht; er is altijd wel wat te doen in de stad! En wat ook fijn is, is dat ik met 5 minuten op kantoor ben.
Waarom zet jij je in voor waterstof?
Waterstof is pionieren en dat maakt het leuk en spannend. Niks is zeker, vaak bestaat het nog niet en moeten we gaan ontdekken wat werkt. Het is ontzettend leuk en uitdagend om daar deel van uit te maken. Het werkplan NWP dat vorig jaar door de cross-sectorale werkgroep waterstof (CSWW) is gemaakt vormt de basis voor de waterstofagenda van 2022-2030. Nu is het echt een kwestie van doen. We gaan er samen voor zorgen dat waterstof een nuttige bijdrage gaat leveren aan de energietransitie.
Met het NWP brengen we de sector en de overheid bij elkaar om te werken aan de waterstofambities. Verbinden is een belangrijke taak van het NWP en in mijn werk. Daaruit haal ik veel plezier en voldoening. De verschillende partijen hebben allemaal één doel en dat is waterstof in de energietransitie laten landen. Ze hebben ook allemaal eigen doelen, belangen en manieren om het grote doel te bereiken. Het is belangrijk om je niet alleen bewust te zijn van je eigen doelen, maar ook te weten wat er in andere sectoren speelt. Als je de verbinding zoekt en krachten bundelt, kan je met waterstof een positieve bijdrage leveren aan de energietransitie.
Hoe ben je programmasecretaris NWP geworden?
Door mijn werk bij RVO wist ik dat het waterstof team aan het groeien was. Ik vond waterstof ontzettend interessant en ik wilde graag in een team werken. Toen de positie van programmasecretaris vrijkwam, was de keuze snel gemaakt. Het is een functie die mij goed ligt in een leuk team. Reden genoeg dus om te solliciteren
Wat doe jij als programsecretaris NWP?
Ik heb een praktische en verbindende rol. Mijn praktische taak is dat ik zorg dat iedereen bij elkaar komt. Het is veel regelen. Mijn bijdrage is dat ik de vergaderingen van de themagroepen organiseer en dat de deelnemers weten wat ze moeten doen Een belangrijk product van al dat vergaderen is de Routekaart Waterstof.
Daarnaast heb ik een verbindende taak. Ik maak de deelnemers van de themagroepen bewust van het grotere waterstof verhaal. De onderwerpen van de ene themagroep hebben vaak raakvlakken met die van andere groepen en zijn daarom met elkaar verbonden. Als je over infrastructuur praat, dan moet je het ook over veiligheid hebben. Als je over mobiliteit praat, dan moet er ook over vergunningen worden nagedacht, etc. Daarom is het belangrijk dat de themagroepen op de hoogte zijn van elkaars voortgang en dat regel ik.
Voor de verbinding tussen de themagroepen ontwikkelen we momenteel een monitoring tool. De tool wordt een praktisch hulpmiddel dat is gebaseerd op de klimaatmonitor. Hiermee creëren we een overzicht van de acties en data van alle themagroepen en wordt inzichtelijk waar iedereen mee bezig is. De monitoring tool kunnen we vervolgens ook nog eens inzetten om rapportages te maken en het brede publiek te informeren.
Waar kunnen we jou voor benaderen?
Je kan bij mij terecht voor vragen over het NWP en de opbouw van het programma. Ik kan toelichten dat het NWP een paraplu functie heeft waardoor er samenhang wordt gecreëerd in de waterstofsector
Welke successen heb je behaald met het NWP?
We zijn nog maar net begonnen met het NWP. Waar ik trots op ben is dat alle themagroepen al een keer bij elkaar zijn geweest. Het zijn 14 groepen met vaak tussen de 10 en de 20 deelnemers. Het is knap lastig om iedereen bij elkaar te krijgen en dat dat gelukt is vind ik een succes.
Daarnaast merk ik steeds meer dat de deelnemers van de themagroepen de meerwaarde van het zien NWP. Ik krijg regelmatig terug dat de verbinding tussen de verschillende thema’s bijdraagt aan hun eigen thema. Het is leuk om te merken dat er een positieve vibe is en dat deelnemers beseffen dat we het echt wel samen moeten doen. Ik merk dat er steeds meer aandacht voor het NWP komt en dat de sector inziet dat het een handig samenwerkingsverband is en de toegevoegde waarde ervaart.
Welke uitdagingen kom je tegen in je werk?
De sector wacht op subsidiemogelijkheden en regelingen om hun plannen te financieren en realiseren. Zij wachten bijvoorbeeld op de IPCEI en het opschalingsinstrument elektrolyse. Ze hebben financiële ondersteuning nodig en het duurt nog wel even voordat dat goed geregeld is. De ontwikkelingen gaan steeds sneller en de ambities worden steeds groter, maar het geld loopt daar achteraan. Iedereen heeft het telkens maar over versnellen. In de praktijk is het lastig om het tempo waarom wordt gevraagd bij te benen met passend beleid en financieringsondersteuning.
We willen allemaal graag zo snel mogelijk over naar een duurzame samenleving en beseffen dat waterstof een belangrijke rol speelt in de energietransitie. Maar de verwachtingen en het tempo moeten wel realistisch en haalbaar zijn.